Haber

Emine Erdoğan: Bütün çabamız Alev Alat öğrencileri yetiştirmektir

Emine Erdoğan: Bütün çabamız Alev Alat öğrencileri yetiştirmektir

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Bütün çabamız çocuklarımızın elinden tutup hayallerine giden yolda engelleri kaldırmaktır. Tıpkı Alev Alat öğrencilerini yetiştirmek gibi en önemli değerlerimizden biri olan Alev Alat öğrencileri yetiştirmek gibi. Ülkemiz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Ankara’da ‘Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı ve burada düzenlenen ‘Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Etkinliği’ne katıldı. Programa Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Valisi Vasip Şahin, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal da katıldı. Emine Erdoğan burada yaptığı konuşmada, tarihi süreç boyunca kadınların bilimden uzak tutulduğunu belirtti. . Bugün kızların ‘Büyüyünce ne olacaksın?’ gibi soruları var. sorusunun cevabının ‘mucit’, ‘astronot’, ‘uçak tasarımcısı’ ve ‘yazılım mühendisi’ olduğu bir Türkiye’nin var olduğuna işaret eden Erdoğan, “Milli ve manevi değerlerden beslenen, istekli, istekli bir TEKNOFEST gençliğimiz var. Bilgisini ülkesinin ve insanlığın yararına kullanmak, zekası kadar vicdanı da güçlü olmaktır.” Türkiye Yüzyılında genç kızlarımızın tıpkı Mevlana’nın Türkiye Yüzyılı’ndaki pusula benzetmesi gibi, bir ayağı Türkiye’ye sabitlenmiş, diğer ayağı sınırsız ufuklara giden düşünürler olmalarını diliyorum. Tüm çabamız çocuklarımızın ellerinden tutup hayallerine giden yolda engelleri kaldırmaktır. Tarihimizden aldıkları bilgi birikimini, miras korkusu olmadan, vicdanlı bir akılla günümüz dünyasının ilerlemesine öncülük etmelerini sağlamaktır. Aynı zamanda ülkemizin en değerli değerlerinden biri olan Alev Alat öğrencilerini yetiştirmektir. Bu merkez adını da buradan alıyor” dedi.

‘ALATLI BİR VATAN İÇİN SAVAŞTI’

Alev Alatlı’nın, milletin beslediği vicdanı güçlü akılla birleştiren, bilgisini bu topraklarda edinip bu topraklara yeniden eken çok değerli bir insan olduğunu belirten Erdoğan, “Alev Alatlı, yerleştirilen zincirleri kırmaya kararlıdır. anlayışımızla bizi kendimizden ayıran, özümüze ve medeniyetimize yabancılaştıran tüm duvarları yıkmak.” Kendini kendisine adamıştı. Bir nesil için, bir millet için, bir ülke için kaleminin sertliğiyle mücadele etti. Arkasında, özellikle sevgili gençlere çok değerli bir fikir ve fikir mirası bıraktı. Vasiyetinde şu sözleri bir kez daha paylaşmak isterim: ‘Basit bir aklın anlaşılamayacağını, pusulayla, cetvelle yönlendirilemeyeceğini unutmayın, Türkiye’nin kendine has bir kimliği vardır.’ “Onun deyimiyle ‘gezegenin yeterliliği için hayatta kalması gereken bir medeniyetin son temsilcileri olduğumuzu unutmayın” dedi.

BAKAN KACIR: BİLİMSEL YAYIN SAYISI 48 BİN 619’A ÇIKTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda bilim ve teknolojide büyük atılımlar yaptığını belirtti. Bilimin kapılarının milletin her bireyine açıldığını belirten Bakan Kacır, “2002 yılında 40 ilde 76 üniversitemiz varken, bugün 81 ilde 208 üniversitede milyonlarca yüksek öğrenimli gencimizle buluşturuyoruz. Aynı dönemde ülkemizdeki bilimsel yayın sayısının da 9 bin 13’ten 48 bin 619’a çıktığını görüyoruz. Uluslararası ortak yayınlarda yer aldık. 22 yılda Ar-Ge harcamalarımızı 10 kat artırarak 12 milyar dolara çıkarırken, patent başvuru sayımızı da 414’ten 21 kat, 8 katına çıkardık. “1.663’e çıkardık. 2002 yılında sadece 1.000 bilim insanı ve öğrenciye destek veren TÜBİTAK, geçen yıl 57.000 bilim insanı ve öğrenciye destek verdi” dedi.

‘143 BİN KADIN ARAŞTIRMACIYA 15,7 MİLYAR LİRA DESTEK VERDİK’

Türkiye’deki kadınların bilim ve teknolojide birçok Avrupa ülkesinde kadınlardan daha fazla temsil edildiğini ve değerli başarılara imza attığını belirten Bakan Kacır, “Öğretim üyelerimizin yüzde 46’sını oluşturan 85 bin kadın bilim insanımız, kalkınmada öncü rol oynuyor. Bugün insansız hava araçlarında dünya lideri olmamızda, yerli ve milli otomobilimizin milletimizin hizmetine sunulmasında, Antarktika’da Türk bayrağının dalgalandırılmasında, iradeleriyle kadınlarımızın büyük payı var. Hayatın her alanında olduğu gibi bilim dünyasında da kadınlarımızın yeteneğinin ve üretkenliğinin önünü açıyoruz. TÜBİTAK desteğiyle son 22 yılda 143 bin kadın araştırmacıya 15,7 milyar lira destek sağladık bilim insanlarına destek programlarımız kapsamında akademiye ve kamuoyuna yönelik programlarımızda 18 bin kadın araştırmacıya destek verdik. TEKNOFEST kuşağında kadının güçlü yeri bizi geleceğe umutla bakmaktadır. Bu yıl TEKNOFEST’i ilk düzenlediğimiz yıl. 2023 yılında aldığımız 407 bin başvuruyla sadece yüzde 17 olan kadın yarışmacı oranı yüzde 40’a ulaştı. 81 ildeki 125 Deneyap Teknoloji Atölyemizde 6.500’ü aşkın kız öğrencimiz; “Geleceğin bilim insanı, mühendisi ve astronotu olma yolunda yenilikçi teknolojiler konusunda eğitim alıyor” dedi.

koprukoyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu