Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivlerinden nafaka ile ilgili tarihi kayıtlar: Süresiz ise…

  • Haber7 – ÖZEL

Türkiye’de aile kurumunu zayıflatan yasa ve uygulamalar çok tartışılıyor. İstanbul Sözleşmesi’nin iptali sürecinde yaşanan LGBT aksiliğinin ana omurgasını oluşturan dizi ve film gibi yapımların içerikleri sık sık gündeme geliyor. aile birliğinin korunmasıKonu süresiz nafaka uygulamasıyla da bağlantılıdır.

Türk Medeni Kanununun 175. Maddesinde “ nafaka Türkiye’de 1988 yılında ”adıyla yürürlüğe giren belirsiz nafaka, 35 yıldır tartışma konusu. Kısa süreli evliliklerde dahi uygulanması, kusurlu da olsa nafaka verilmesi, nafaka parasının boşa gitmemesi için sadece nafaka parası almak için boşanma ve yeni bir evlilik yapılmaması gibi birçok örnek üzerinden tartışılmıştır. kesmek. süresiz nafakaAdil bir mühlet talep edilmektedir.

  • TMK 175. Unsur: “Boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha ağır olmamak kaydıyla karşı taraftan maddi gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafakanın kusuru aranmaz.”

Son olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş‘nin açıklamasıyla gündeme gelen uygulama.

  • Bakan Mahinur Özdemir Göktaş : “Süresiz nafaka konusunu önemsiyorum. Bazı insanlar 1990’larda evlendi. Süresiz nafaka ödenmesi uygulaması kabul edilemez. Dolayısıyla bunu da düşünmek ve dikkat etmek gerekiyor. Bir şikayet varsa, bunun üstesinden gelinmesi gerekir. Diğer bakanlıklarımızla da bu konuda çalışmayı hedefliyoruz” dedi.
       


YILLAR ÖNCE TARİHİ UYARILAR

HABER7Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivlerinden ulaşılan kayıtlarda, müebbet nafakası uygulamasının yasalaştığı dönemdeki milletvekilleri yer almaktadır. Abdullah Ulutürkile Ali Şahin bugün olanları anlatır gibi; “ aile düzeni bozulur”, “ boşanmalar artıyor”, “ evlilikler azalıyor”, “ gayrimeşru ilişkiler çoğalıyorşeklinde uyarılarda bulunduğu öğrenildi.

1988 yılına kadar” 1 yıla kadar Uygulanan nafakayı ‘süresiz’ hale getiren genel düzenleme 04.05.1988 tarihinde TBMM gündemine alındı. TBMM’nin 18. Yasama Yılı 1. Yasama Meclisinin 64. OturumundaSöz alan Doğru Yol Partisi (DYP) Afyonkarahisar Milletvekili Abdullah UlutürkSüresiz nafaka yasasının boşanmaları artıracağını ve kötü niyetli davranışlara zemin hazırlayacağını savundu.

“KALICI nafaka kötü niyete prim veriyor”

Milletvekili Abdullah Ulutürk04.05.1988 tarihli konuşmasında şu itirazlara yer verildi:

Ulutürkuyarılarına şöyle devam ediyor:



“AİLE DÜZENİNİ YOK ETMEK”

Kanun taslağının en çarpıcı yansımasını eski ağır ceza hakimi vekili Ali Şahin veriyor. CHP 18. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili Ben Ali Şahin, TBMM tutanaklarında yer alan eleştirilerinde şunları söylüyor:

Süresiz nafakanın sona ermesini sağlayacak” evlilik”, “ çalışmak”, “ iffetli hayatgibi tekniklerin yetersizliğine değinen Ali Şahin, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullanıyor:

Kahramanmaraş Milletvekili Şahin uyarılarını şu cümleyle bitiriyor:

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu