Ekonomi

Hesaplar değişti! Kıdem tazminatı tavanı artıyor

Milyonlarca personel, memur ve emeklinin iki yıllık artış oranı netleşirken, Ocak ayının prestijiyle birlikte kıdem tazminatı tavanı da artıyor. Merkez Bankası’nın enflasyon varsayımına göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 58 olması durumunda memur maaşı katsayısındaki artış yüzde 43 olacak. Buna göre kıdem tazminatı tavanı 23 bin 490 liradan 33 bin 590 liraya çıkacak. Konutta bakım maaşı 7 bin 290 liraya, 65 yaşındakilerin ise 3 bin 360 liraya çıkacak.

OCAK AYINDA YÜZDE 43 ARTIŞ

Yaklaşık 6,5 milyon memur ve emeklinin 2024-2025 yılları için mali sosyal hakları belirlendi. Kamu Görevlileri Tahkim Kurulu, 2024 yılının ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ayı için yüzde 10, 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 6 ve ikinci altı ayı için yüzde 5 oranındaki genel artışın artırılmasına karar verdi. Memur maaşlarındaki artış 65 yaş, engelli ve yatılı bakım maaşlarındaki artışta da etkili olacak. Toplu sözleşmeyle 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15 oranında zam kesinleşecek, buna enflasyon farkı da eklenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre 6 aylık enflasyon beklentisiyle artışın en az yüzde 43 olması bekleniyor.

30 GÜNLÜK BRÜT ÜCRET

Kıdem tazminatını hak eden çalışana yapılacak ödemelerin üst sınırına “kıdem tazminatı tavanı” adı verilmektedir. Bu tavan Ocak ve Temmuz aylarında yükselir. Özellikle emekli olmayı düşünen çalışanların alacakları azami kıdem tazminatı tutarı bu tavan üzerinden hesaplanıyor. Tavan arttıkça çalışanların aldığı tazminat da artıyor. Çalışanın hak ettiği kıdem tazminatı, çalıştığı her 1 yıl için 30 günlük brüt bedeli kadar olup, bir yıllık kıdemi olan 1 aylık brüt bedeli tutarında tazminat almaya hak kazanır. Brüt fiyat hesaplanırken yardımlar ve primler mutlaka dahil edilir. Tavandaki artış doğrudan brüt ücreti 23 bin 490 liranın üzerinde olan çalışanları ilgilendiriyor.

470 BİN LİRA YERİNE 672 BİN LİRA

Kıdem tazminatı farkını dikkate alarak emeklilik tarihinin belirlenmesinde fayda vardır. Örneğin brüt ücreti 32 bin lira olan ve son işyerinde 20 yıl görev yapan bir çalışanın 31 Aralık’tan önce emekli olması halinde yaklaşık 470 bin lira maaş alacak. Bireysel çalışanın 1 Ocak 2024 tarihinde emeklilik dilekçesini vermesi halinde 672 bin lira tazminat alabilecek. Yani kıdem tazminatı tavanındaki artış dikkate alındığında, emeklilik dilekçesinden bir sonraki yılın ilk ayında ayrılan çalışanın alacağı tazminat tutarı 202 bin lira artacak.

65 YILLIK PARA DA ARTACAK

Toplu sözleşmeyle belirlenen memur maaş artışı 65 yaş, barınma bakımı ve engelli maaşında da belirleyici olacak. Yeni artış oranı ve enflasyon beklentisine göre bugün itibarıyla 5 bin 98 lira olan yatılı bakım maaşı 7 bin 290 liraya çıkacak. İddia edilen enflasyon artış oranı maaş katsayısıyla birlikte 2 bin 348 liradan 65 yaş için 3 bin 360 liraya çıkacak. Yüzde 40-69 ortasındaki engellilerin emekli maaşı 1.874 liradan 2 bin 680 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli maaşı ise 2 bin 811 liradan 4 bin 20 liraya çıkacak.

50 ÖZELDE BÜYÜK KAZANÇ

Toplu sözleşme görüşmelerinde Memur-Sen ile Kamu Patronları Komitesi arasında mutabakata varılan 50 konu oybirliğiyle kabul edildi. Toplu sözleşmede yer alan meclis kararları Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Kabul edilen unsurlar arasında memurlara yönelik değerli kazanımlar da bulunmaktadır. Günlük ve geçimlik fiyatlar, gıda yardımları mevcut koşullar çerçevesinde yeniden belirlenecek. Engelli çalışanların sıralı konutlarda ikamet süresi 5 yıldan 6 yıla çıkarıldı. Şeflere ilave 10 puan üzerinden ödenen özel hizmet tazminatı oranları 22 puana çıkarılarak maaşlarında 581 liralık artış sağlandı. Servis hizmeti bulunmayan kamu görevlilerine toplu taşıma kartı düzenlenecek. Döner sermayeden yararlanamayan tıp dışı sağlık çalışanları ve avukatlara ise 10 puan artışla ayda 484 lira ek ödeme yapılacak. Hizmet branşlarına ilişkin toplu sözleşme yoluyla elde edilen kazanımlar 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek.

KAYNAK: SABAH/HAZAL ATEŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu