Çin’in eski başbakanı kalp krizinden öldü
Devlet medyasında yer alan haberlere göre Li, dün gece Şanghay’da dinlenirken kalp krizi geçirdi. Yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayan Li, bugün saat 00.10’da hayatını kaybetti.
2013-2023 yılları arasında Başbakan olarak görev yapan Li, Başkan Xi Jinping ile birlikte son 10 yılda Çin siyasetinin önde gelen isimlerinden biriydi.
Li, başbakan olduğu süre boyunca ekonominin günlük yönetiminden sorumluydu ve özel sektörün desteklenmesine, yapısal reformlara ve Kovid-19 döneminde acil ekonomik önlemlerin uygulanmasına rehberlik etti.
Li’nin, Çin’i dengesiz ekonomik büyümeden sürdürülebilir kalkınma modeline dönüştürmek için mali riskleri azaltmaya ve yapısal reformlara odaklanan ekonomi politikalarına “Linomik” adı verildi.
Eski Başbakan’ın özellikle son dönemindeki siyasi etkisi, Başkan Xi Jinping’in Çin siyasetinde artan gücü ve tek adam konumu gölgesinde kaldı.
Komünist Gençlik Birliği ve siyaset
1955 yılında Anhui eyaletinin Hıfei şehrinde doğan Li, hukuk eğitiminin ardından Pekin Üniversitesi’nde ekonomi alanında yüksek lisans ve ekonomik ideoloji alanında doktora dereceleriyle yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) gençlik örgütü olan Komünist Gençlik Birliği’nde kademe kademe yükselen Li, 1993-1998 yılları arasında örgütün birinci sekreteri olarak görev yaptı.
Li, 1998-2002’de Khinan Eyaleti Valisi ve ardından 2002-2004’te bu eyaletin Komünist Parti Sekreteri olarak görev yaptı.
2004-2007 yılları arasında Liaoning eyaleti Komünist Parti Sekreteri olan Li, ÇKP’nin düzenlenen 17. Ulusal Kongresi’nde o dönemde partinin en yüksek karar alma organı olan ve 9 kişiden oluşan Daimi Komite’ye seçildi. 2007’de.
Li, dönemin Devlet Lideri Hu Jintao gibi Komünist Gençlik Birliği tarafından eğitilip yönetildiğinden, sendikanın adını taşıyan parti kliğinin bir parçası ve Hu’ya yakın bir isim olarak görülüyordu.
“Gelecekteki lider”
Hu’dan sonra bir sonraki lider adayı olarak görülen Li, parti içindeki dengeler ve kendi tercihleri doğrultusunda ekonomi yönetiminden sorumlu bir role yönlendirildi.
Kendisinden bir yaş büyük olan ve aynı zamanda Daimi Komite’ye seçilen Xi Jinping, 17. Kongre’nin ardından 2008 yılında düzenlenen 11. Ulusal Halk Kongresi’nde Başkan Yardımcısı, Li ise Başbakan Birinci Yardımcısı oldu.
Böylece, Xi ve Li’nin Çin’in gelecekteki liderleri olacağı kesinleşirken, dönemin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Ciabao’nun anayasada öngörülen iki dönemi tamamlayıp görev devretmelerinin ardından, 12. Ulusal Halk Kongresi’nde, Çin’in gelecekteki liderlerinin olacağı kesinleşti. 2013, Xi başkan oldu ve Li başkan oldu. Başbakan seçildi.
Başbakanlık dönemi
Lider olarak Li, Çin’de kabine görevini yürüten Devlet Konseyi’nin başına geçtikten sonra özerkliği ve yabancı yatırımları teşvik eden, bürokratik prosedürleri azaltan reformlara öncelik verdi.
Büyük ölçekli devlet teşviklerini ve kredi genişlemesini kontrol altına alarak sürdürülebilir büyüme ve yapısal reformlara odaklanan, küçük girişimciliği ve yerel kalkınmayı teşvik eden “Linomik” adı verilen ekonomi politikalarıyla Çin ekonomisini ihracat odaklı bir yapıdan bir yapıya dönüştürmeye çalıştı. iç tüketim ve pazar dinamiklerine dayanmaktadır.
Ancak Devlet Lideri ve ÇKP Genel Sekreteri Xi’nin ekonomi, finans, diplomasi, güvenlik, reform ve diğer alanlarda kendi liderliğinde kurduğu parti komitelerinde gücü yoğunlaştırması, Li’nin ve başkanlığını yaptığı Devlet Konseyi’nin etki alanını sınırladı. .
2018 yılında Başbakan Yardımcısı Liu Hi’ye, Xi’nin desteğiyle ABD ile ticari müzakereleri yürütme yetkisi verildi ve Li’nin dış ekonomik ilişkilerdeki rolü arka plana itildi.
Li, Kovid-19 salgını sırasında ülke ekonomisini sekteye uğratan katı salgından korunma tedbirlerine karşı, “sağduyunun sesi” olarak, etkileri sınırlı da olsa, tedbirlerin ekonomik ve sosyal kalkınmayla denge içinde yürütülmesini savundu. Ekonomik hayat.
Li liderliğindeki hükümet, salgından etkilenen işletmeleri ve bireyleri desteklemek için 2020-2022’de büyük vergi kesintileri yaptı.
Siyasi nüfuzu sınırlı kaldı
Li, kendisinden önce görev yapan Çin’in iki güçlü başbakanı Cu Rongji ve Wen Ciabao’ya kıyasla siyasette daha düşük bir profile sahipti.
1998-2003 yılları arasında görev yapan eski Başbakan Cu, devlet sektöründeki reformlar gibi tartışmalı konularda nüfuzunu kullanarak Çin’in 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olmasına giden süreçte kilit rol oynadı.
2003-2013 yılları arasında görev yapan eski Başbakan Vın da siyasi reformların sonsuza kadar ertelenemeyeceğini, aksi takdirde Kültür Devrimi gibi trajedilerin tekrarlanacağını vurgulayarak, devlet ile parti arasında belirli hedeflerin olması gerektiğini vurguladı. .
Li, görev süresi boyunca siyasi reformlara hiç değinmese de reform politikasını çoğunlukla ekonomiye dayandırdı.
Çin’de 2018 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle devlet liderinin görev süresini iki dönemle sınırlayan kural kaldırılırken, başbakanın görev süresini sınırlayan kural ise korundu.
Başkan Xi Jinping’in iktidarını üçüncü döneme taşıyacağının sinyalini veren değişiklik, aynı zamanda Li’nin ikinci dönem sonunda sahneden ayrılacağının da sinyalini verdi.
Xi, 2022’deki 20. ÇKP Kongresi’nde yeniden genel sekreter seçilirken Li, partideki görevinden istifa etti.
Bu yıl Mart ayında düzenlenen 14. Ulusal Halk Kongresi’nde hükümetin çalışma raporunu son kez parlamentoya sunan Li, görevini halefi Li Kiçiang’a devretti.